Here and now: Yoga in Israeli schools
" כאן ועכשיו - יוגה בישראל":
השתתפות בשיעורי יוגה עשויה להיות גם מהנה וגם מועילה, לילדים החיים בתנאים מלחיצים.
מחקר שנעשה ביישובים קרוב לקו הגבול הצפוני בישראל, ופורסם בשנת 2010, מצביע על כך שיוגה עשויה להיות מועילה כהתערבות לילדים במצבי לחץ לאחר המלחמה".
בעקבות מלחמת לבנון השנייה, יזמו אהוד מירון ואן בר דוב פרויקט שתוכנן להפחית את המתח בקרב ילדים החיים באזור המופצץ.
המחקר, שפורסם בשנת 2010* התחיל כיוזמה וכפרויקט שתוכנן להפחית את המתח בקרב ילדים החיים באזור המופצץ.
מטרתו הייתה להעריך את השפעת התערבות היוגה על קבוצת תלמידי בית ספר ישראלים החיים באזור שנפגע ממלחמת לבנון השנייה.
אוכלוסיית המחקר כללה 122 תלמידי בית ספר בגילאי 8-12 בשני בתי ספר יסודיים בצפת ומוריהם. הילדים למדו בכיתה ג' ד' וכיתה ו'. ההכללה במחקר התבססה על הסכמת מנהל בית הספר להשתתף בתוכנית. ההערכה נערכה באמצעות שלושה שאלונים שאומתו בעבר במחקרים בינלאומיים ותורגמו לעברית.
בהתבסס על השאלונים שמילאו הילדים ומוריהם, מצאו החוקרים כי המורים דיווחו על שיפורים משמעותיים סטטיסטית בריכוז, במצב הרוח וביכולת לתפקד תחת לחץ של הילדים, למרות שהילדים עצמם לא היו מודעים לשינוי כלשהו בהתנהגותם.
כל המשתתפים דיווחו על הנאה, וכמעט כולם הביעו עניין להמשיך לתרגל יוגה במהלך שעות הלימודים.
החוקרים הסיקו כי השתתפות בשיעורי יוגה עשויה להיות גם מהנה וגם מועילה לילדים החיים בתנאים מלחיצים. המחקר מצביע על כך שיוגה עשויה להיות מועילה כהתערבות לילדים במצבי לחץ לאחר המלחמה.
אחד המחקרים השיטתיים הבודדים על השפעות היוגה על תלמידי בית ספר נערך על ידי סימאון פ. סלובאצ'ק, סוזן א. טאקר ולורה פנטוג'ה. בשנת 2003 הם פרסמו את "מחקר על תוכנית חינוך היוגה בבית הספר", המבוסס על מחקר שערכו בבית ספר אחד במרכז העיר לוס אנג'לס. בסך הכל השתתפו במחקר 405 תלמידים מכיתות גן עד ח' ומורי מקצועות ליבה ויוגה. המחקר דיווח כי השתתפות בשיעורי יוגה סייעה לתלמידים לשפר את התנהגותם, בריאותם הגופנית והישגיהם הלימודיים, וגם שיפרה את גישתם של התלמידים כלפי עצמם.
בישראל, יוגה זוכה לתמיכה של משרד החינוך ומומנה על ידי קרן קרב. כתוצאה מכך, שיעורי יוגה נלמדים בבתי ספר רבים ברחבי ישראל במהלך שעות הלימודים לילדים בגילאי 5-18. בנוסף, שיעורי יוגה מתקיימים לאחר שעות הלימודים במרכזים קהילתיים או בעסקים פרטיים ברחבי הארץ. נראה כי שיעורים אלה פופולריים מאוד.
יוגה ופוסט טראומה: השימוש ביוגה בטיפול בהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) תואר בספרות הפסיכיאטרית והומלץ כתוספת יעילה לטיפול פסיכיאטרי בדיכאון וב-PTSD.[21] יוגה הוערכה במספר קבוצות של PTSD, כולל ותיקי מלחמת וייטנאם,[21] ניצולי צונאמי ודיווחי מקרים של ניצולי 11 בספטמבר.[22] אצל תלמידי תיכון שנחשפו למלחמה באזור קוסובו, מיומנויות גוף-נפש הראו השפעה מפחיתות על השפעות ה-PTSD במדידות חוזרות ונשנות של ציון הלחץ הפוסט-טראומטי.
המחקר הנדון, שילב התערבות עבור ילדים ישראלים, שחוו תקופה של לחץ אינטנסיבי, כאשר התערבות היוגה בוצעה זמן קצר לאחר התרחשות האירועים הגורמים ללחץ. מאפיין ייחודי נוסף של מחקר זה הוא השימוש בשאלונים סטנדרטיים להשפעות היוגה, המשלבים תצפיות חיצוניות ודוחות הערכה עצמית. ממצאי המחקר תואמים ראיות קודמות על תועלת היוגה בהפרעת דחק פוסט-טראומטית 22 ובאופן ספציפי, תורמים להערכת היוגה אצל ילדים שעשויים לסבול מ-PTSD.
האימון:
פראניאמה - נשימה: מכיוון שמשתתפי המחקר היו ילדים (בגילאי 8-12 שנים), לא הודגשו תרגילי נשימה פורמליים שכללו תזמון שאיפה ונשיפה ו/או מיקום נשימה בחלקים שונים של הגוף. זאת בהתאם להמלצותיה של גיטה איינגר ("יוגה לתלמידי בית ספר", www.iyengar-yoga.org.il, 7/06; תרגום לעברית).
אסאנות בשל אופי אוכלוסיית היעד (ילדים דוברי עברית בגילאי 8 עד 12 שנים), האסאנות השונות כונו במקבילותיהן העבריות, כפי שמופיעות בספר יוגה לילדים: (רות אהרוני, הוצאת נאורה; בעברית). הרשימה הבאה מכילה את התרגומים לאנגלית של השמות המשמשים לאסאנות בשיעורים, מקובצים לפי קטגוריות. בעלי חיים: אריה, חתול, כלב, נחש (קוברה), גמל, נשר, ציפור, דג, צב, פרפר, עורב, יונה, ארנבת, צפרדע, ראש פרה, חסידה, עכביש, חגב, לטאה. אנשים: לוחם, חוטב עצים, רקדן, קשת, עובר (תנוחת ילד). חפצים: מגלשה, קרש, חרמש, נר, גשר, סירה, שולחן, משולש, בלון, כדור, נדנדה, גלגל, מטוס. טבע: עץ, הר, קשת בענן, סהר (ירח). אחר: עמידות ראש, עמידות ידיים, פיתולים, כפיפות קדימה ואחורה.
קבוצת ביקורת
קבוצת ביקורת של ילדים באזור, שחוו באופן דומה לחץ גבוה כתוצאה ממלחמת לבנון השנייה. מגבלה זו משותפת למחקרים דומים. דאגה נוספת היא חוסר עקביות בין תוצאות הערכה עצמית לתוצאות של צופים חיצוניים. ייתכן שזה מוסבר על ידי גילם הצעיר של המשיבים ויכולתם המוגבלת בגיל להתבוננות עצמית. נושא זה מצדיק מחקרים נוספים אך בכל זאת מצביע על תפקיד והשפעה חיוביים פוטנציאליים של יוגה בניהול ילדים במצבי פוסט-סטרס.
*את המאמר המלא ניתן לקרוא כאן: המקור: July 2010International Journal of Yoga 3(2):42-7
תעשו יוגה.
לקבלת המדריך לתרגול יוגה עם ילדיםבמתנה הכנסו לwww.yoga4kids.co.il
רכישת קלפי היוגה לילדים תוצרת כחול לבן לחצוכאן